Muurisolatie, van niet te onderschatten belang

Is je woning niet volledig geïsoleerd? Dan kan het zeer de moeite waard zijn om daar verandering in te brengen. Voor nagenoeg alle onderdelen van je woning geldt dat het meer dan de moeite waard kan zijn om te overwegen om deze te laten isoleren. Dat geldt niet alleen voor het dak, maar wat bovendien ook te denken van de vloer en de muren? In het bijzonder voor muurisolatie geldt dat de meerwaarde daarvan in de praktijk niet zelden wordt onderschat. Voor warme lucht geldt immers dat ze via de muren naar omhoog trekt. Op deze manier kan er dus reeds heel wat warme lucht het pand verlaten. Het plaatsen van muurisolatie kan dit gelukkig op efficiënte wijze voorkomen.

Wat maakt de keuze voor muurisolatie zo belangrijk?

Eén van de grootste misvattingen die vele jaren strand heeft gehouden had betrekking tot de veronderstelling dat warme lucht in principe alleen maar of hoofdzakelijk de woning verlaat via het dak. De reden waarom dit werd verondersteld hoeft natuurlijk niet ver te worden gezocht. Het is immers zo dat we allemaal weten dat warme lucht stijgt. Dit zorgt ervoor dat het niet meer dan logisch is dat deze op een zeker ogenblik aan het dak aan zal komen en daar de woning zal verlaten. Dit gezegd hebbende is het zo dat de warme lucht op haar weg naar het dak uiteraard voorbij de muren komt. Ook via deze weg kan er dan ook sprake zijn van warmteverlies. Het laten isoleren van de muren in je woning kan dan ook reeds een danig verschil betekenen. Zoveel is zeker. 

Hoe kan je de muren isoleren? 

Het isoleren van de muren van je woning kan op meerdere manieren gebeuren. Het eerste wat je dient te controleren is of er sprake is van een spouwmuur of niet. In het bijzonder wanneer je de keuze hebt gemaakt om een bestaande (en dus wat oudere) woning aan te kopen is de kans zeer groot dat je zal kunnen rekenen op de aanwezigheid van een spouwmuur. Is het daarbij zo dat dit gedeelte van de muur niet is geïsoleerd? Dan kan je hier verandering in brengen. 

Het laten isoleren van de spouwmuur is niet de enige mogelijkheid waar je voor kan kiezen. Daarnaast is het immers ook mogelijk om de muren van langs binnen te isoleren, maar kan je ook kiezen voor het aanbrengen van isolatiemateriaal langs de buitenkant. Welk type muurisolatie voor jou nu precies de interessantste keuze kan zijn is uiteraard aan jou om vast te stellen. 

Isoleren – Isolatiespecialist

Welke factoren bepalen de kosten van je muurisolatie?

De kosten die in rekening kunnen worden gebracht voor het plaatsen van muurisolatie worden bepaald door tal van verschillende factoren. Om te beginnen is er natuurlijk het soort isolatiemateriaal waar gebruik van wordt gemaakt in combinatie met de manier van isoleren. Zoals reeds aangehaald bestaan er op dit vlak immers heel wat verschillende mogelijkheden. Hou er bovendien tevens rekening mee dat ook de vakman waar je een beroep op doet een zekere impact heeft op de totale kostprijs van het isoleren van je muren.